Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2015 04:20 - ДА ЖИВЕЕ РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ!
Автор: matusail Категория: Политика   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ДА ЖИВЕЕ РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ!

БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ!

(заключителна кореспонденция с едно от съдилищата цитат от 23.04.2015 г. леко коригиран за стилистично и смислово допълване и обезличаване)

 

 

ДО:
РАЙОНЕН СЪД - ПЕТРИЧ

На вниманието на:
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РС-ПЕТРИЧ (Почитаемата  г-жа Съдия МАЯ БАНЧЕВА)

 

КОПИЕ:
ИНСПЕКТОРАТА НА ВСС

На вниманието на:
Който е заинтересуван

 

КОПИЕ:
ОМБУДСМАН на Република България (тогавашния, а не сегашния)

На вниманието на:       Който е заинтересуван

 

ОТНОСНО:
Разноски за явяване в съдебно заседание като свидетел по НОХД № 8../2011 г. по описа на РС – Петрич

 

Уважаеми дами и господа,

С настоящото искам да изразя благодарността си за навременния и изчерпателен  отговор получен от Районен съд – Петрич, който факт е единственият положителен елемент от „преживяванията“ ми с нашата родна съдебна и правораздавателна система към днешна дата.

Така създалата се ситуация неминуемо ме води до редица тъжни и срамни констатации, които ако не бяха с такива трагични последици за качеството на живота ни, щяха и наистина предизвикват смях и дори презрителна гримаса у милиони така наречени граждани на тази забравена от бога държавица (Велика Българийка), която с общи усилия вече четвърт век не можем да „вкараме в релси“ и да започнем да живеем като човеци, а не като скотове.

На първо място, „присъденото“ ми от ВАШАТА СИСТЕМА обезщетение за направени от мен разноски, за да се правя на съвестен гражданин принуден от конфигурираната от ВАС система от законови процедури, задължения и отговорности:

За два дена загубени, пропътувани близо 1300 км, изхарчени (доказано) 477,52 лв. за гориво и предявено искане за покриване на разноски 934,39 лв., вашата система отсъди, че е справедливо да бъда обезщетен с 92,00 лв.

Дори един повърхностен анализ на ситуацията сочи, че ако:

477,52 = 100 %

92,00 = х % ---> х = 92*100/477,52 = 19,27 % - което е над 2 пъти по-висок процент от процента на одобрение на съдебната система  - БРАВО! Юнашки напън!

 

За да отговаря на "доверието в съдебната система" трябваше да ми присъдите:

477,52 = 100 %

х = 9 % ---> х = 477,52* 9 % / 100 = 42,98 лв. – Та какво съм се овълчил аз, що за претенции, моля ви!? СРАМОТА! Засрамвам се!

 

Но от друга страна има и друг ракурс, според който вие решително си заслужихте цялостния процент на одобрение – ами ако:

934,39 лв. (моите претенции) = 100 %

92,00 лв. = х % ---> х = 92*100/934,39 = 9,85 % - което е почти двойник на получения процент на одобрение на съдебната система при последното проучване на общественото мнение.

 

Та какво искам всъщност аз – всичко си отговаря на действителността (нашата обаче).

„Едва 8 % от българските граждани вярват, че ако срещу тях бъде извършено посегателство, съдът ще направи всичко възможно извършителите да получат справедливо наказание.“ Та нали според проучване на "Алфа Рисърч", „проведено сред повече от 1000 българи за периода 15-23 януари, най-критично ниско е доверието в съдебната система. Хората не вярват, че тя може да гарантира, равенство пред закона и справедливост.“

 

Кой съм тогава аз, че се опитвам да вярвам, че в България има система, която да гарантира равенство пред закона и СПРАВЕДЛИВОСТ!? Не стига, че страдам от болни илюзии (ами да се лекувам, кой ме спира!? Да не би съвършената ни здравна система!?), ами с настоящото губя времето на сума ти хора!

 

Аз съм си виновен, трябваше да изпратя искането, така, че да не се окаже, че (съгласно мотивите на съда) „не е придружено с необходимите доказателства - молба за разрешен отпуск за явяване в съда от/до работодателя, съгласие на работодателя, сторени разноски за квартира и др.

                Ами ако съм безработен? (Какъвто е фактическият случай)

                Ами ако е издадено например на неправилната бланка?

                Или не дай боже не е заверено от нотариус (Уж-а-а-а-с, ами то в България май само тоалетната хартия може да се ползва без нотариална заверка, та затова имаме такива успехи в борбата с престъпността)!

                Ами ако забравя да впиша ЕГН-то на прабабата на портиера на съседната сграда (Боже опази нас от Лукавия!)!

 Все изключително необходими атрибути, за да може Темида да прозре през превръзката си и да види, че аз съм бил там, разстоянието между Варна и Петрич се явява константа в нашата част от Вселената, автомобилите се амортизират, хората правят разноски за да преживеят от днес до утре и т.н.

Единствено съжалявам, че от деловодството на съда в Петрич не са се сетили да ми пратят и копие от предходното заседание на съда, за да имам под ръка следния МНОГО ЦЕНЕН ЗА ИЗЯСНЯВАНЕТО НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ПО ДЕЛОТО диалог между свидетеля-наглец (т.е. аз) и почитаемия прокурор г-жа Надя Цветкова (цитирам по памет, но гарантирам 100 % съвпадение по същество и може би 80 % по форма):

Съдия:
За протокола вашето име и адрес ?

Свидетел:
… Димитров …

Съдия:
Свидетелят е ваш г-жо Прокурор.

Прокурор:
Какво знаете по обстоятелствата по делото?

Свидетел:
Нищо.

Прокурор:
Познавате ли свидетеля Атанас … …?

Свидетел:
Да, работил е „под мое командване“ като корабен агент.

Прокурор:
Според вас той способен ли е да / би ли фалшифицирал някакъв документ?

Свидетел:
Не, това е изключено и от морала му и от работната ситуацията.

Прокурор:
Моля съда да бъде представен на свидетеля Митнически манифест № … от дата: …

Адвокат:
Протестирам, процесуално не може на свидетеля да се представят документи, на които той не е автор.

Съдия:
Възражението се приема.

Следват поредица от опити на Прокурора да въвлече Свидетеля в свободен разговор на теми свързани с технологията на документооборота при външната търговия, на които Свидетелят неизменно отговаря, че не може да отговори на въпросите в качеството си на свидетел просто защото не е СВИДЕТЕЛ НА ТАКИВА ДЕЙСТВИЯ. Може да се разпростре по темата, обаче не в това си качество, а като редовно призован Експерт.

Ситуацията очевидно омръзна вече и на Съдията, който направи забележка на Прокурора, че свидетелят е прав и ако Обвинението иска може да привлече всякакви експерти, но именно в това им качество.

Следва връчване на искането на Свидетеля за покриване на разноски и освобождаването му.

 

Доста забавно, нали!? Всичките тези километри и време, за да може Прокурорът да чуе как се казвам (въпреки, че вече го знае, документирано е и е подписано от мен при предварителното производство в МВР – Варна) и че нищо не знам по делото и всъщност точно мен не трябва да призовават като свидетел, а други двама служители на фирмата, които пряко отговарят и контролират дейността на контейнерния отдел, който в никой момент не ми е бил подчинен (което също е надлежно документирано / подписано в хода на същото предварително производство + плюс изрично декларирано лично от мен в нарочна кореспонденция със Съдията по делото, който (по негови думи) е представил писмените ми обяснения на още по-предходно заседание по делото.

 Хем абсолютен майтап, хем новост в правораздаването – призоваване на НИЩО НЕЗНАЕЩИ СВИДЕТЕЛИ с оглед масовката и декорирането на съдебния процес.

 И само не ми излизайте с твърдението, че: „Да, ама не всички съдии / съдилища / прокурори и т.п. са такива; има и добри професионалисти и т.н. и т.н.“

До момента не съм чул нито едно изказване (освен май едно-две интервюта на Омбудсмана - тогавашния, а не сегашния, във връзка със залегналото в закона положение, че Държавата винаги е изправен длъжник), да не говорим за проектозакон, където да се визират и решават подобни безхаберни, безотговорни и обиждащи съвестните граждани процедури, правила, разпоредби и действия на членове на вашето съсловие.

 И това при условие, че в Конституцията е записано, че „Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата”. Вярно, че не казва кои точно права – тези, които не пречат на безхаберниците, или другите, които пречат на съвестните граждани! Тюх, пуста Конституция – все неясна, пущината!

 А законите и практиката ги правите и налагате вие, нали? Все юристи и капацитети. Не ги правят баничарите, нали?

 И най-накрая, най-искрени поздравления за това, че отново и отново доказвате верността на стария афоризъм, че „Юриспруденцията е злоупотреба с термини специално създадени за тази цел“. Дерзайте и в най-скоро време ще „реформирате“ и математиката, като постигнете ОТРИЦАТЕЛЕН процент на одобрение! За съжаление обаче, май това ще се случи, след като докараме Велика Българийка до ситуация, в която по улиците ще върлуват обезумели тълпи от лумпени колещи безогледно наляво и надясно (около 10 години - но пък познайте от кого ще започнат!), след което ще влезем пък в цикъла на „кръвната вражда“ (горе-долу 20 години, през които ще се колим помежду си), след което вече (ако има кой да ни чака толкова) ще се заемем сериозно с въпроса: черното –черно ли е и бялото – бяло ли е, откриването на топлата вода и понятието справедливост.

 Поздрави,

Искрено НЕ-Ваш

… …

Варна, 2015-04-23

P.S.        Ако ви интересува, имам и още по-забавен личен пример произлязъл от дебрите на българското правораздаване също касаещ безхаберието и безотговорността в съдебната система, само намекнете и ще има още да се смеете. То си беше чист „екшън“ и „съспенс“ от най-висша класа! А и има пряка връзка с ПРИНУДИТЕЛНОТО ДОВЕЖДАНЕ на свидетел (може би наивникът е решил, че и той нищо не знае като при моя случай). Там главният герой е съдия. Вярно, че за приставите и чистачките в съда нищо не мога да кажа – жалко, но нямам лично придобити данни.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: matusail
Категория: Политика
Прочетен: 10630
Постинги: 12
Коментари: 8
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930